Zdravé a chutné

SINCE 2024

Zdravé a chutné

SINCE 2024

Čokoládový sen s chuťou Paríža

od | júl 29, 2025 | Recepty

Čokoládový sen s chuťou Paríža

od | júl 29, 2025 | Recepty

Úvod

Parížska torta je legenda slovenských cukrární – kráľovná medzi čokoládovými tortami. Tento recept vám však prináša jej moderné, vrstvené prevedenie: nadýchaný kakaový korpus, bohato čokoládový parížsky krém a ovocná iskra v podobe čerstvých jahôd. Ideálna pre milovníkov intenzívnej chuti kakaa a nostalgických spomienok.

Ingrediencie

Kakaový korpus (na 3 vrstvy):

Parížsky krém:

  • 500 ml smotany na šľahanie (33–36 %)
  • 250 g kvalitnej čokolády
  • 2 PL práškového cukru
  • 1 ČL vanilkového extraktu (voliteľné)

Na ozdobu:

  • Čerstvé jahody alebo iné sezónne ovocie
  • Čokoládové lupienky alebo hobliny
  • Lístky mäty alebo medovky

Postup

1. Príprava korpusu:

  1. Rúru predhrejte na 175 °C. Pripravte si tortovú formu (ø 20 cm) a vyložte ju papierom na pečenie.
  2. Z bielkov a štipky soli vyšľahajte tuhý sneh. V inej mise vymiešajte žĺtky s cukrom do peny.
  3. Do žĺtkovej peny zľahka vmiešajte preosiatu múku, kakao, prášok do pečiva a nakoniec aj sneh z bielkov.
  4. Nalejte do formy a pečte približne 30–35 minút. Po upečení nechajte vychladnúť a rozrežte na 3 rovnaké pláty.

2. Parížsky krém:

  1. Smotanu privedieme tesne pred bod varu, odstavíme a zalejeme ňou nasekanú čokoládu.
  2. Miešame do úplného rozpustenia, pridáme práškový cukor a vanilku.
  3. Necháme úplne vychladnúť (ideálne cez noc v chladničke).
  4. Na druhý deň vyšľaháme do hustého, nadýchaného krému.

3. Zloženie torty:

  1. Na prvý plát korpusu natrite vrstvu krému, zarovnajte a prikryte ďalším plátom.
  2. Postup opakujte, kým nezložíte všetky vrstvy.
  3. Zvyškom krému potrite povrch a boky torty.

4. Ozdoba:

  1. Na vrch poukladajte čerstvé jahody, lístky mäty a čokoládové dekorácie.
  2. Ak chcete extra efekt – posypte kakaovým práškom alebo nastrúhanou čokoládou.

Podobné články

Podobné články

0
    0
    Nákupný košík
    Košík je prázdnySpäť do obchodu