Táto elegantná viacvrstvová pistáciová torta je dokonalou voľbou na sviatočné príležitosti alebo len tak, keď si chcete dopriať niečo výnimočné. V kombinácii s ovocnou marmeládou a bohato ochuteným pistáciovým krémom ponúka vyváženú symfóniu chutí. A k tomu všetkému – vyzerá úžasne!
Ingrediencie
Na pistáciový korpus (3 vrstvy):
- 250 g hladkej múky
- 100 g mletých pistácií
- 1 balíček prášku do pečiva
- ½ ČL soli
- 4 vajcia
- 200 g kryštálového cukru
- 120 ml rastlinného oleja
- 100 ml mlieka
- 1 ČL vanilkového extraktu
- Kôra z 1 citróna (voliteľné)
Na pistáciový krém:
- 250 g mascarpone
- 200 ml smotany na šľahanie (33–36 %)
- 100 g pistáciového krému
- 2 PL práškového cukru (podľa chuti)
Na ovocnú vrstvu:
- 100 g jahodovej marmelády
- 1 PL citrónovej šťavy (voliteľné)
Na ozdobu:
- Nasekané pistácie
- Lyofilizované maliny jahody
- Cukrové kvietky alebo čokoládové dekorácie
Postup
1. Príprava korpusu:
- Predhrejte rúru na 175 °C. Tri okrúhle formy (alebo jednu vyššiu) vymažte a vysypte múkou, alebo vystelte papierom na pečenie.
- V mise zmiešajte múku, mleté pistácie, prášok do pečiva a soľ.
- V druhej mise vyšľahajte vajcia s cukrom do peny. Pridajte olej, vanilku, citrónovú kôru a mlieko.
- Postupne vmiešajte sypkú zmes do tekutej, až vznikne hladké cesto.
- Cesto rozdeľte do foriem a pečte približne 20–25 minút (alebo 35–40 minút pri jednej vysokej forme), kým špajľa nevychádza suchá.
- Po upečení nechajte korpusy vychladnúť.
2. Pistáciový krém:
- V mise vyšľahajte mascarpone s pistáciovým krémom a práškovým cukrom.
- Prilejte smotanu na šľahanie a šľahaj do tuhého, hladkého krému.
3. Zloženie torty:
- Na prvý korpus naneste vrstvu pistáciového krému, potom tenkú vrstvu marmelády.
- Prikryte ďalšou vrstvou korpusu a postup opakujte.
- Na záver navrch a po bokoch naneste zvyšok krému. Uhlaďte povrch torty.
4. Ozdoba:
- Posypte vrch nasekanými pistáciami a lyofilizovaným ovocím.
- Pridajte dekorácie – kvety, čokoládu alebo jedlé ozdoby.

